vineri, 21 ianuarie 2011

The Hugging Day...


Dacă tot este astăzi ziua îmbrățișărilor, și dacă tot sunt în perioada în care studiez "Cartea gesturilor" a lui Peter Collette, vreau să fac o prezentare a îmbrățișarilor ca la carte cum s-ar zice și spre final voi spun ce reprezintă o îmbrățișare în viziunea mea.

”Înainte de căderea zidului Berlinului, îmbrăţişarea era un gest care făcea parte din politica dusă în Europa de Est. In zilele acelea, o îmbrăţişare puternică, bărbătească era un mod standard de salut între liderii comunişti, însoţită uneori şi de un sărut sau două pe obraji, pentru a arăta mai convingător. În zilele noastre acest gest aproape a dispărut din politică, în mare parte din cauza asocierii sale cu o ideologie defunctă. Astăzi politicienii din Europa de Est sunt mult mai înclinaţi să îşi strângă mâna.
În afara arenei politice, îmbrăţişarea este folosită ca ritual de salut de către persoanele foarte apropiate, care nu s-au mai văzut de mult timp sau care simt nevoia să se încurajeze şi să se consoleze una pe alta. Din anumite puncte de vedere o îmbrăţişare este mult mai intimă decât un sărut social, pentru că în timp ce o persoană nu ar sta pe gânduri să îşi sărute gazda
pe obraz la plecare, nici nu i-ar trece prin cap să o ia în braţe decât dacă ar cunoaşte-o foarte bine. Există mai multe feluri de îmbrăţişări şi fiecare conţine indicatori importanţi:
-ÎMBRĂŢIŞAREA LATERALĂ - se produce atunci când două persoane stau una alături de alta, una din ele sau amândouă cuprinzând-o cu braţele pe cealaltă şi strângând-o. Acest tip de este folosit deseori de persoanele îngrijorate că gesturile lor afectuoase ar putea fi interpretate greşit — un bărbat, de exemplu, şi-ar putea îmbrăţişa prietenul în acest fel deoarece nu vrea ca cineva să creadă că este homosexual sau şeful şi-ar putea îmbrăţişa în acest fel secretara pentru că nu vrea să lase impresia că îi face avansuri.
-ÎMBRĂŢIŞAREA FRONTALĂ COMPLETĂ - este o îmbrăţişare adevărată — una în care corpurile celor două persoane se suprapun complet. Cei care doresc să îşi exprime afecţiunea reciprocă şi care nu îşi fac griji pentru ce cred ceilalţi despre ei preferă acest tip de îmbrăţişare.
-ÎMBRĂŢIŞAREA TIP SEMILUNĂ - apare când două persoane stau faţă în faţă în timp ce se strâng în braţe dar corpurile lor se suprapun numai parţial. Este folosită de cei care sunt îngrijoraţi de deducţiile cu conţinut sexual care ar putea fi făcute dintr-o îmbrăţişare frontală completă.
-ÎMBRĂŢIŞAREA DREAPTĂ - gradul de confort al persoanelor care se îmbrăţişează poate fi observat urmărind ce se întâmplă cu pelvisul şi care este poziţia picioarelor lor. Cei care se angajează complet în acest gest şi care nu încearcă să îl exploateze pentru alte scopuri au de obicei o poziţie perfect dreaptă, astfel încât corpul lor să fie într-un contact total sau aproape să se atingă cu cel al partenerului.
-ÎMBRĂŢIŞAREA CONCAVĂ - persoanele care ezită să îmbrăţişeze pe cineva tind să îşi arate sentimentele rămânând cu picioarele depărtate. Acest lucru reduce şansele de contact ale corpului lor cu corpul celeilalte persoane. Poziţia pelvisului este un alt indicator extrem de important, deoarece o persoană care nu se simte confortabil cu îmbrăţişarea, tinde să îşi tragă pelvisul înapoi.
-ÎMBRĂŢIŞAREA CONVEXĂ - când cineva vrea să arate că este atras de persoana pe care o îmbrăţişează de obicei îşi apropie tălpile şi împinge pelvisul spre ea. Deoarece majoritatea contactelor sociale „oficiale" au loc de la piept în sus, poziţia tălpilor şi a şoldurilor în timpul îmbrăţişării poate fi observată de persoana care participă la gest dar este rareori remarcată de alte persoane. Pentru cel care caută indicatori totuşi, aceste două elemente sunt o sursă foarte bogată de informaţii despre ce se petrece „neoficial" între cei doi.
- BĂTUTUL PE SPATE - in contextul îmbrăţişării, bătutul pe spate serveşte uneori ca un indicator mascat — pretinde a fi altceva decât este în realitate. Poate părea un gest afectuos, dar scopul său real este încheierea îmbrăţişării fără a jigni persoana.”
[Peter Collette-Cartea gesturilor]

Pentru mine îmbrățișarea reprezintă mai mult decât o modalitate de a saluta o persoană pe care o revăd după ceva timp sau o formă de interacțiune socială. Este de fapt modul în care imi exprim afecțiunea, sentimentele, apropierea. Ofer fiecare îmbrățișare din suflet,indiferent de context și îmi este tare drag când simt că primesc la rându-mi același tip de îmbrățișare.

SĂ FIE CÂTE O ÎMBRĂȚIȘARE CU ZÂMBET DIN SUFLET PENTRU TOȚI!!!

2 comentarii:

Andrei spunea...

Mai este si imbratisarea digitala sub denumirea de "hugs"

>:D<

rocsanik spunea...

si pe cea digitale,tot din suflet o ofer >:D<